Yine Türk İskan Kanuna göre muhacir kabul edilmeyecek kişilerde belirtilmiştir. Kanun koyucu, "Türk soyundan gelmeyen ve Türk kültürüne bağlı bulunmayan yabancılar ile Türk soyuna Türk kültürüne bağlı olup da sınırdışı edilen kimseleri" Muhacir olarak kabul etmemiştir.
***Türk İskan Kanunu 4 çeşit göçmen kabul etmektedir. Bunlar:
- SERBEST MUHACİR: Türk kültüre bağlı ve Türk soyundan olup da tek başına veyahut toplu olarak Türkiye'ye yerleşmek arzusuyla Devlet eliyle yerleşme isteği olmadan Türk yurduna kabul edilen göçmenlerdir.
- İSKANLI MUHACİR: Türk kültüre bağlı ve Türk soyundan olup da Türkiye'ye yerleşmek arzusuyla özel yasalar ile yurtdışından getirilen ve Türk İskan Kanunu hükümleri uyarınca taşınmaz mal verilerek yerleşmeleri sağlanan göçmenlerdir.
- MÜNFERİT MUHACİR: Türk kültüre bağlı ve Türk soyundan olup da Türkiye'ye yerleşmek arzusuyla bir aile olarak Türkiye sınırlarına gelen göçmenlerdir.
- TOPLU MUHACİR: Türk kültüre bağlı ve Türk soyundan olup,iki ülke arasında imzalanan protokol uyarınca Türk yurduna iskan etmek gayesiyle toplu olarak gelen ailelerdir.
****Muhacir kabul edilecekler açısından Türk soyundan ve Türk kültürüne bağlı olan kimselerin tayini ve belirlenmesi, ilgili bakanlıkların fikri alınarak DIŞİŞLERİ BAKANLIĞININ teklifi üzerine CUMHURBAŞKANI kararı ile yapılır. (Eski Kanunda Bakanlar Kurulu kararı ile yapılırdı)
**** Yukarıda bahsetmiş olduğumuz İSKANLI GÖÇMENLER Türkiye sınırına girdikten sonra geçici veya kesin yerleşimleri için belirlenen yerlerin, SERBEST GÖÇMENLER ise iskan ettikleri bölgenin en büyük Mülki Amirine başvurarak, kendi ve aile bireyleri için VATANDAŞLIĞA GİRME BEYANNAMESİ imzalayarak GÖÇMEN BELGESİ almak zaruretindedirler. Göçmen belgesinin geçerlilik süresi 2 SENE olup GEÇİCİ KİMLİK BELGESİ OLARAK istimal edilir. Muhacir olarak onaylananlar, zaruri prosedürlerin tamamlanmasından sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından vatandaşlığa alınır. Çocukların anne ve babası yok ise kan ve kayın hısımlığına istinaden vatandaşlığa alınır. Türk iskan kanunu uyarınca,aşağıda belirtmiş olduklarımız aile olarak sayılır:
Karı ile koca,
Evlenmemiş çocuklar, anne veya baba ile bunlardan sağ olanı ile beraber,
Evli çocuklar, evli torunlar ile çocuksuz erkek ve kadın dullar başlı başına,
Annesiz ve babasız kardeş çocuklar birlikte eşit hisselerle,
bir aile farz edilerek yerleşebilirler.